Foto Olavi Anttila | Pixabay
Hoewel het weer nu nog niet meezit, is het wachten op een mooie en warme periode. Wij zijn daar aan toe, maar kan je hond hier wel goed mee omgaan? Want, hoe bied je tijdens warme dagen je hond op tijd verkoeling? Hiervoor hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je hond comfortabel blijft en hete zomerdagen goed doorkomt.
Do's
Zorg altijd voor vers en koel drinkwater en ververs het regelmatig. De beste plaats voor de waterbak is in huis of in de schaduw.
Creëer schaduwrijke plekken in je tuin of op je balkon waar je hond kan rusten. Bomen en/of struiken geven de beste verkoeling, maar ook een zonnescherm kan een optie zijn.
Gebruik koelmatten. Deze matten zijn gevuld met een gel die koel blijft, zelfs zonder te worden gekoeld. Als alternatief kun je natte handdoeken neerleggen waar je hond op kan liggen om af te koelen.
Geef je hond regelmatig een lauw bad of maak zijn poten en buik nat met een spons. Natuurlijk kun je ook een zwembad voor je hond in de tuin of op het balkon plaatsen.
Maak gebruik van speeltjes zoals drijvende frisbees of waterbestendige ballen, deze zijn perfect voor waterpret.
Laat je hond tijdens de heetste uren van de dag (tussen 11:00 en 16:00) binnen in een koele ruimte.
Geef je hond speelgoed of snacks die je in de vriezer hebt gelegd voor extra verkoeling.
Gebruik ventilatoren of airconditioners om de temperatuur in huis te verlagen.
Dompel een koelbandana in water en daarna is je hond thuis of onderweg ‘cool’ door een modieuze bandana. Ook zijn er harnassen ontworpen om minder warmte vast te houden en meer ventilatie te bieden dan traditionele harnassen.
Gebruik hondvriendelijke insectenwerende middelen om je hond te beschermen tegen muggen, vlooien, teken en andere insecten.
Last but not least, verwen je hond met zelfgemaakte ijsjes of gekoelde snacks om hem te verfrissen. Vooral appels, bananen, wortels, havermout, natuurlijke yoghurt, kwark, leverworst en bouillon zijn geschikt voor het maken van hondenijs.
Don'ts
Waarschijnlijk een schot voor open doel maar laat nooit, maar dan ook nooit je hond achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor een korte periode.
Laat je hond niet lopen op heet asfalt of zand, dit kan zijn poten verbranden. Test de temperatuur met je handpalm: als het te heet is voor je hand, is het te heet voor je hond. Om de pootjes van de hond te beschermen, kun je een hondenlaars gebruiken tijdens wandelingen.
Vermijd intensieve activiteiten tijdens warme dagen. Honden kunnen snel oververhit raken.
Laat je hond tijdens een warme periode niet drinken van stilstaand water in de natuur, dit kan schadelijke bacteriën bevatten.
Vermijd het geven van ijswater als je hond al oververhit is. Dit kan een negatieve impact hebben op zijn bloedsomloop.
Gebruik geen ventilatoren als de omgevingstemperatuur te hoog is. Honden zweten niet zoals mensen maar alleen door te hijgen of door te transpireren door de voetkussens van de pootjes en kunnen hier niet genoeg door afkoelen.
Aanvullende tips voor buitenactiviteiten
Plan wandelingen vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer de temperatuur lager is. Natuurlijk zorg je dan wel voor een reflecterende of lichtgevende halsband, deze zorgen voor extra veiligheid tijdens avondwandelingen.
Een drinkfles maakt het gemakkelijk om je hond gehydrateerd te houden tijdens uitstapjes.
Naast een drinkfles is een inklapbare voerbak ook handig voor onderweg, vooral tijdens lange wandelingen of roadtrips.
Om de pootjes van de hond te beschermen, kun je een hondenlaars gebruiken tijdens wandelingen.
Neem een lichtgewicht tentje mee om een koele(re), schaduwrijke plek te bieden voor je hond om te rusten tijdens buitenactiviteiten.
Als je van plan bent om met je hond te gaan zwemmen in een meer, rivier of de zee, is een zwemvest een goede investering om de veiligheid van je hond te waarborgen.
Laat je hond een speciale zonnebril dragen om de ogen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen en fel zonlicht.
Tips voor noodgevallen
Herken tekenen van oververhitting zoals overmatig hijgen, kwijlen, zwakte, braken en zelfs bewustzijnsverlies.
Eerste hulp:
Als je hond oververhit raakt, breng hem dan onmiddellijk naar een koele plek, geef hem kleine slokjes water en bedek hem met natte doeken. Raadpleeg direct een dierenarts.