Natvoer in de zomer: de perfecte hydratatieoplossing voor honden en katten

Natvoer in de zomer: de perfecte hydratatieoplossing voor honden en katten

Foto: Ad Delphine | Pixabay

De weersvooruitzichten beloven voor de komende periode heel veel goeds: weinig neerslag van betekenis, temperaturen van ruim boven de 20 graden met zelfs een tropische piek op woensdag. Maar zoals altijd, dit zijn vooruitzichten dus eerst zien en dan pas geloven.

Toch is het voor je huisdier wél fijn om alvast te anticiperen op een warme(re) en droge(re) periode. Dat kan al heel snel met het aanpassen van het soort voer. Natvoer is namelijk zeer geschikt om meer hydratatie te geven in de zomer.

Wat zijn de voordelen van natvoer

  • Hogere vochtinhoud:
    Natvoer bevat doorgaans 70-80% vocht, wat veel hoger is dan droogvoer (ongeveer 10%). Dit helpt huisdieren om extra water binnen te krijgen, wat cruciaal is tijdens warme zomermaanden.

  • Betere hydratatie:
    Veel huisdieren drinken niet genoeg water uit zichzelf. Natvoer zorgt ervoor dat ze vocht binnenkrijgen via hun voedsel.

  • Voorkomen van gezondheidsproblemen:
    Goede hydratatie helpt bij het voorkomen van urineweginfecties en blaasproblemen, vooral bij katten. Daarnaast bevordert het een gezonde urinewegfunctie.

  • Verkoeling:
    Natvoer kan licht gekoeld worden geserveerd, wat kan helpen de lichaamstemperatuur van huisdieren te verlagen tijdens warme dagen.

  • Smakelijkheid:
    Natvoer is vaak smakelijker en aromatischer dan droogvoer, wat de eetlust van huisdieren kan stimuleren, vooral als ze door de hitte minder geneigd zijn om te eten.

Wat zijn de nadelen van natvoer

  • Kortere houdbaarheid:
    Eenmaal geopend bederft natvoer sneller dan droogvoer. Het moet in de koelkast worden bewaard en binnen een paar dagen worden opgebruikt.

  • Kosten:
    Natvoer is over het algemeen duurder dan droogvoer, wat op de lange termijn een aanzienlijke kostenpost kan zijn.

  • Gebitsgezondheid:
    Natvoer biedt minder kauwweerstand dan droogvoer, wat kan bijdragen aan tandplak- en tandsteenvorming. Regelmatige tandverzorging is belangrijk als natvoer een groot deel van het dieet uitmaakt.

  • Minder Gemak:
    Natvoer is zwaarder en omslachtiger om te bewaren en te serveren dan droogvoer. Het vereist meer opslagruimte en moet vaker worden gekocht vanwege de kortere houdbaarheid.

  • Minder Bulk voor het Spijsverteringskanaal:
    Droogvoer kan helpen bij het creëren van een volumineuzere ontlasting, wat gunstig kan zijn voor het spijsverteringskanaal. Dit effect is minder bij natvoer.

Hoewel natvoer ook nadelen kent, zoals hogere kosten en een kortere houdbaarheid, wegen de voordelen, vooral op het gebied van hydratatie, zwaar door. Het biedt aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor honden en katten, met name in de zomermaanden. Natvoer kan een waardevolle toevoeging zijn aan hun dieet om ervoor te zorgen dat ze goed gehydrateerd blijven en om mogelijke gezondheidsproblemen door uitdroging te voorkomen.

 

TIP!

Bij medpets.nl zijn er tot en met 7 juli 2024 aantrekkelijke acties met 10% - 30% korting op verschillende merken met, onder andere, natvoer: www.medpets.nl/actie.

 

Animal & Care

is onderdeel van

MPC Design ©

      *

Privacy, disclamer & cookies