Foto: Ylanite Koppens / Pixabay
Als hondenbaasje wil je natuurlijk dat jouw trouwe viervoeter gezond en gelukkig is. Helaas kunnen vlooien voor veel ongemak zorgen bij honden. Vlooien zijn kleine insecten die leven van bloed en nestelen zich op warme en beschutte plekjes tussen het haar van je hond.
Herken de onderstaande symptomen van een vlooienbesmetting in een vroeg stadium zodat je snel kunt ingrijpen:
Jeuk en krabben
Hevige jeuk wordt veroorzaakt door het speeksel dat de vlo bij het bijten in de huid achterlaat en is één van de meest voorkomende symptomen. De hond krabt of bijt zichzelf constant op de plaats van de vlooienbeten. Dit gedrag kan leiden tot haaruitval, huidirritatie en zelfs wondjes.
Haaruitval, huidirritatie en wondjes
De constante irritatie door vlooienbeten kan haaruitval, huidirritatie en zelfs wondjes veroorzaken. Naast de jeuk leidt dit tot nog meer ongemak voor de hond:
- roodheid en irritatie - de huid kan rood en geïrriteerd raken door de beten en het constante krabben.
- huiduitslag - vlooienbeten kunnen kleine rode bultjes of uitslag veroorzaken, vooral in gebieden zoals de buik, liezen, staartbasis en oksels.
- haaruitval - door het overmatige krabben en bijten kan de hond haar verliezen, wat leidt tot kale plekken op de huid.
- korsten en schilfers - de huid kan korstig en schilferig worden door de constante irritatie en de reactie op de beten.
Bloedarmoede
Bij ernstige infestaties *, vooral bij pups of oudere honden, kan het verlies van bloed door vlooienbeten leiden tot bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn bleke tandvlees, lethargie en zwakte.
Rusteloosheid en nervositeit
De constante jeuk en discomfort als gevolg van vlooienbeten kunnen leiden tot een veranderd gedrag bij de hond. Rusteloosheid en nervositeit kunnen duiden op de aanwezigheid van vlooien.
Allergische reacties
Honden kunnen een allergische reacties ontwikkelen op vlooienbeten of eigenlijk het speeksel van de vlo. De symptomen hiervan staan bekend als ‘vlooienallergie dermatitis’ of ‘VAD’ en kunnen intense jeuk, ontsteking en huidinfecties veroorzaken.
Verminderde eetlust en gewichtsverlies
Wanneer een hond zonder verklaarbare reden minder eet of gewicht begint te verliezen, kán dit een indicatie zijn van vlooienproblemen.
Ziekteoverdracht
Alle vlooien kunnen ziekten en parasieten overbrengen. Lintwormen (Dipylidium caninum) zijn de meest voorkomende infectie en leven in de darmen van de hond. Dit kan jeuk rond de anus en gewichtsverlies veroorzaken. Soms kun je zichtbare delen van de worm in de ontlasting terugvinden.
Ook Bartonella henselae, de bacterie die kattenkrabziekte veroorzaakt, kan door vlooien worden overgedragen. Katten zijn vaker besmet met deze bacterie maar honden kunnen net zo goed drager zijn. Deze bacterie veroorzaakt koorts, puistjes op de infectieplaats, sloomheid en vergrote lymfeklieren met abcesvorming.
Wanneer je hond last heeft van vlooien, is het belangrijk om direct actie te ondernemen:
- reinig en was je huis, inclusief alles van je hond, op hoge temperatuur
- behandel je hond met een anti-vlooienmiddel, zowel Pets Place, Brekz en anderen hebben een groot assortiment beschikbaar
- bezoek de dierenarts voor verdere behandeling en advies.
* Infestatie zijn dierlijke parasieten die op en in het oppervlak dieren leven, terwijl ze niet in diepere weefsels terechtkomen.